Jij en je partner hebben besloten niet samen verder te gaan. Een beslissing die leidt tot een scheiding. Hoewel je na een scheiding niet meer als stel aan elkaar verbonden bent, blijf je wel verplicht om samen financieel zorg te dragen voor de kinderen. Je bent in principe niet verplicht om ook elkaar te helpen in het levensonderhoud, de partneralimentatie, maar dat mag natuurlijk wel.

Partneralimentatie

Met partneralimentatie draagt degene met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud van de partner met het laagste inkomen. Hoeveel en hoe lang je partneralimentatie betaalt of ontvangt, spreek je onderling af. Je kunt ook in overeenstemming besluiten geen alimentatie te betalen, leg deze beslissing dan vast in het convenant. Is de ander afhankelijk van een bijstandsuitkering? Dan wordt alsnog verwacht dat je een bijdrage levert.

Kinderalimentatie

Voor kinderen blijf je allebei, naar draagkracht, onderhoudsplichtig. Over kinderalimentatie kun je minder vrijblijvend afspraken maken met elkaar. Kinderen hebben recht op alimentatie tot ze 21 jaar zijn of nog langer indien ze bijvoorbeeld studeren. Jullie kunnen zelf een bedrag aan kinderalimentatie vaststellen of de advocaat of mediator kan het bedrag voor jullie berekenen.

 

Deze en aanvullende informatie over scheiden kun je nalezen in onze gratis brochure “Alles over echtscheiding”.

Echtscheidings brochure downloaden