Wanneer jij en je partner uit elkaar gaan, moet er veel worden geregeld. Hier hoort ook bij dat bepaalde wijzigingen aan de Belastingdienst dienen te worden doorgegeven. Een aantal tips.

Fiscaal partnerschap

Wanneer je getrouwd bent, ben je automatisch ook fiscaal partner voor de Belastingdienst. Dit fiscaal partnerschap eindigt wanneer je aan de volgende twee voorwaarden voldoet:

  1. Jullie hebben het verzoek tot ontbinding van het huwelijk aan de rechter gestuurd
  2. Jullie staan niet langer op één adres in de gemeentelijke basisadministratie ingeschreven

Voldoen jullie in de loop van het jaar aan beide voorwaarden? Dan mag je er toch voor kiezen om nog het hele jaar fiscaal partner te blijven. Dit kan voordelen geven, bijvoorbeeld wanneer jullie nog samen over een koopwoning beschikken. Vul dit goed in bij de aangifte.

Aangifte

In de aangifte moet je aangeven over welke periode jij en je partner fiscaal partner willen zijn. Je bent het automatisch over de periode dat jullie getrouwd waren, zie voor de exacte voorwaarden het kopje ‘fiscaal partnerschap’, maar jullie mogen ervoor kiezen om het gehele jaar waarin je bent gescheiden fiscaal partner te blijven. Laat een fiscaal adviseur voorrekenen wat voor jullie het meest voordelig is, in het bijzonder wanneer jullie samen nog over een koopwoning beschikken.

Belastingteruggave of belastingaanslag

Wanneer jullie afspraken maken over de verdeling van de gemeenschap zoals een woning of vermogen, dan moeten jullie ook afspraken maken over een eventuele belastingteruggave of belastingaanslag. Het kan namelijk gebeuren dat één van jullie twee na de echtscheiding een brief krijgt van de Belastingdienst over de teruggave of de aanslag. Om te voorkomen dat jullie op dat moment nog afspraken moeten maken over de verdeling, is het verstandig om deze afspraken alvast in het echtscheidingsconvenant te laten vastleggen. Natuurlijk weten jullie op dat moment nog niet over welk bedrag het gaat, maar je kunt wel afspreken dat jullie het bedrag 50/50 verdelen.

Heffingskortingen

Wanneer je als ouders uit elkaar gaat, heb je na de scheiding mogelijk recht op een heffingskorting. Dit is een tegemoetkoming die wordt toegekend aan ouders met een lager inkomen. Het gaat om de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaandeouderkorting. Een fiscaal adviseur kan berekenen of je hiervoor in aanmerking komt. Deze heffingskortingen kunnen van invloed zijn op de kinderalimentatie.

Alimentatie

Krijg je partneralimentatie? Dan moet dit als inkomen worden opgegeven bij de Belastingdienst. Betaal je partneralimentatie? Dan mag je dit bedrag in de aangifte aftrekken. Krijg je kinderalimentatie? Ook wanneer de partneralimentatie wordt afgekocht, moet je inkomstenbelasting betalen. Dit bedrag is belastingvrij. Betaal je kinderalimentatie? Dit bedrag mag je sinds 2015 niet meer in de aangifte aftrekken. Kinderalimentatie kan niet worden afgekocht.

Laat je echter altijd goed informeren door een fiscaal adviseur! Alleen zo voorkom je dat je teveel belasting betaalt of je wellicht geld laat liggen.

 

Deze en aanvullende informatie over scheiden kun je nalezen in onze gratis brochure “Alles over echtscheiding”.

Echtscheidings brochure downloaden