Een koophuis kan een echtscheiding lastig maken. Niet alleen omdat de waarde van het huis moet worden verdeeld, maar ook vanwege het feit dat deze plek je thuis is geweest. De emotionele waarde is helaas niet iets dat verdeeld kan worden. Hoe moeilijk het ook is, het is een onderdeel dat je onder de loep moet nemen. Ook hiermee kunnen we je helpen. Waar moet je zoal aan denken?
Waarde van het koophuis
Veel mensen trouwen in gemeenschap van goederen, wat de verdeling relatief eenvoudig maakt: ieder krijgt de helft. Bij de verdeling van een koophuis is er hopelijk sprake van een overwaarde. Maar dat is helaas niet altijd het geval; is de hypotheek hoger dan de waarde van het huis (en een eventuele aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering), dan spreek je van een onderwaarde. Ook de onderwaarde moet je verdelen, ook als je zelf niet in het huis blijft wonen.
Als je huwelijkse voorwaarden hebt opgesteld, dan heb je op voorhand bepaald welke bezittingen van jullie samen zijn en welke niet. Je hebt dan ook met elkaar afgesproken hoe de woning bij een echtscheiding moet worden verdeeld. Ook heb je in dat geval afgesproken hoe de waardeontwikkeling van de woning wordt verdeeld. De woning kan namelijk tijdens het huwelijk meer waard zijn geworden. Je kunt hebben afgesproken dat deze meerwaarde toch tussen jullie beide wordt verdeeld, of juist niet.
Uitkopen of verkopen
Als je uit elkaar gaat, dan moet je beslissen of één van jullie beiden in de woning blijft wonen of dat de woning wordt verkocht. Als jullie niet genoeg salaris hebben om zelf in de woning te blijven wonen of je wilt niet aan de woning worden herinnerd, dan moet de woning worden verkocht. Als één van jullie twee graag in de woning blijft wonen, dan moet de andere partner worden uitgekocht als de woning gezamenlijk eigendom is of als jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.
Je partner uitkopen
Zoals hierboven al kort beschreven, heeft degene die vertrekt recht op de helft van de waarde van het pand. Waarschijnlijk woon je al even in dit pand en weet je niet meer precies wat de waarde is. Om daar achter te komen, laat je het huis taxeren. De hypotheekmaatschappij zal een taxatie verplicht stellen. Als het huis meer waard is dan de restwaarde van de hypotheek, dan moet de overwaarde door tweeën worden gedeeld. In het geval van onderwaarde is het andersom, dan betaalt degene die vertrekt de helft van de onderwaarde aan degene die er blijft wonen. Vraag altijd de hypotheekmaatschappij om je te adviseren. Je hebt namelijk toestemming van de hypotheekmaatschappij nodig om de ander uit te kunnen kopen.
Deze en aanvullende informatie over scheiden kun je nalezen in onze gratis brochure “Alles over echtscheiding”.