Naast de hypotheek op het huis kun je nog andere schulden en leningen hebben. Deze leningen moet je bij een huwelijk in gemeenschap van goederen in principe met elkaar delen, maar je mag afwijkende afspraken maken. Heb je een huwelijk op huwelijkse voorwaarden, dan zal in de huwelijkse voorwaarden zijn vastgelegd wie de schulden moet dragen.
Hoofdelijk aansprakelijk
Een begrip dat vaak wordt gebruikt is ‘hoofdelijk aansprakelijk’ of ‘hoofdelijke aansprakelijkheid’. Dit betekent dat beide partijen kunnen worden aangesproken voor bijvoorbeeld de terugbetaling van het lopend krediet, een persoonlijke lening of een hypotheek. Als je niet wilt dat je kunt worden aangesproken door de schuldeiser, dan moet de schuldeiser je ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit zal de schuldeiser echter niet zomaar doen. De schuldeiser zal je pas uit de hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan, indien hij er zeker van is dat je partner de schuld terug kan betalen.
Gemeenschap van goederen
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd, dan deel je bij een scheiding in alle schulden. Dit geldt ook voor schulden die een van de partners heeft opgebouwd voor jullie in het huwelijk zijn getreden.
Huwelijkse voorwaarden
In het geval van een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden is de manier waarop je met schulden en bezittingen omgaat vastgelegd. In de huwelijkse voorwaarden kun je hebben opgenomen dat jullie schulden gezamenlijk zijn aangegaan of gezamenlijk zullen aflossen. Op dat moment kunnen schulden niet door een van de partijen op zich worden genomen zonder toestemming te hebben gevraagd bij de schuldeiser.
Voorlopige voorziening
Op de dag dat de scheiding wordt geregeld, stel je de hoogte van de schuld vast. Zowel de schulden die aangegaan zijn tijdens het huwelijk, als de schulden die zijn aangegaan voorafgaand aan het huwelijk worden verdeeld. Om ervoor te zorgen dat je in de toekomst niet verantwoordelijk kunt worden gehouden voor schulden die de andere partner op zich neemt, moet je worden ontslagen uit de hoofdelijke aansprakelijkheid, zie ook het kopje ‘hoofdelijk aansprakelijk’. Dit zou ook kunnen worden geregeld door een voorlopige voorziening te vragen bij de rechtbank. De advocaat kan je hier meer over vertellen.
Echtscheidingsconvenant
Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst waarin je zaken zoals je pensioen, schulden en alimentatie laat vastleggen. In het echtscheidingsconvenant moet duidelijk zijn vastgelegd wie welke schuld op zich neemt. De overeenkomst geldt in eerste instantie alleen voor de partners die het huwelijk aangingen en zij kunnen niet zomaar eerder gemaakte afspraken naast zich neer leggen. Een schuldeiser is echter niet gebonden aan het echtscheidingsconvenant en mag weigeren jou uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te ontslaan, zie het kopje ‘hoofdelijk aansprakelijk’.
Deze en aanvullende informatie over scheiden kun je nalezen in onze gratis brochure “Alles over echtscheiding”.