Wanneer je overweegt of besluit te scheiden, komen er veel vragen op je af. We zetten een aantal van deze vragen op een rij en geven je direct een antwoord. Wil je graag nog meer informatie over echtscheiding? Alle belangrijke en handige informatie hebben we gebundeld in een gratis brochure.
Download de gratis brochure “Alles over echtscheiding”.
Overzicht vragen
- Hoe lang duurt het proces van een echtscheiding?
- Komen er écht geen extra kosten bij?
- Waarom wordt er om zoveel financiële informatie gevraagd?
- Waarom zijn mijn inkomensgegevens zo belangrijk?
- Waarom willen jullie gegevens van 2 jaar geleden hebben
- Hoe zorgen we ervoor dat de kinderen zo min mogelijk worden belast met onze scheiding?
Hoe lang duurt het proces van een echtscheiding?
Wanneer je hebt besloten te gaan scheiden en de eerste stap zet, gaat daar vervolgens een periode overheen. Bij Voordeelscheiding streven wij ernaar binnen twee weken na ontvangst van de ingevulde vragenlijst en bijbehorende documenten de stukken gereed te hebben. We plannen vervolgens een tekenafspraak met je in, zodat de aanvraag naar de rechter kan worden verzonden.
De snelheid waarmee je scheiding kan worden afgehandeld hangt daarmee vooral af van de snelheid waarmee we je informatie mogen ontvangen.
Je kunt er van op aan dat het team van Voordeelscheiding altijd tot doel heeft je echtscheiding zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen.
Komen er écht geen extra kosten bij?
Het proces van een echtscheiding is al lastig genoeg. Je wilt dan ook geen onverwachte extra kosten in rekening gebracht krijgen.
Bij Voordeelscheiding brengen we direct in beeld wat de kosten zijn en wat je daarvoor krijgt.
Je betaalt voor je echtscheiding slechts € 499,00 per persoon en daarmee word je voorzien van:
✓ een convenant met alle financiële afspraken;
✓ een ouderschapsplan met alle afspraken over de kinderen;
✓ een berekening van kinder- en partneralimentatie indien gewenst;
✓ een persoonlijk adviesgesprek op kantoor.
Waarom wordt er om zoveel financiële informatie gevraagd?
Wanneer je inzage moet geven in belangrijke documenten zoals je salarisstroken, polissen of bankafschriften, is het begrijpelijk dat je hier voorzichtig in bent.
Toch hebben we deze informatie nodig. Je advocaat is er juist voor om eventuele onjuistheden of substantiële verschillen te signaleren en jullie hierin een advies te geven. Jullie echtscheiding is namelijk maatwerk: wat wij met jullie bepalen hangt volledig af van jullie persoonlijke situatie.
Zelfs wanneer je voor je gevoel met je partner al afspraken hebt gemaakt, is het heel belangrijk om je scheidingsadvocaat objectief naar (financiële) zaken te laten kijken. Daarvoor moeten we zelf de stukken raadplegen; het betreft immers lastige materie.
Waarom zijn mijn inkomensgegevens zo belangrijk?
We vragen naar inkomensgegevens om diverse redenen. Een belangrijke reden is dat we zo kunnen vaststellen of jullie wellicht in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp.
Komen jij en/of je partner in aanmerking voor gefinancierde rechtshulp, dan betalen jullie nooit meer dan het bedrag dat de overheid als eigen bijdrage rekent + de kosten van de rechtbank, het griffierecht. Is het inkomen of vermogen te hoog, dan geldt de vaste prijsafspraak van € 499,00. We beloven immers dat je nooit meer betaalt.
Waarom willen jullie gegevens van 2 jaar geleden hebben?
De Belastingdienst beschikt over gegevens die we nodig hebben. De meest recente gegevens die definitief bij hen bekend zijn, zijn van twee jaar geleden. Jullie gegevens van vorig jaar zijn dus vaak nog niet bekend en worden daarom niet gebruikt om te bepalen of jij en/of je partner in aanmerking komen voor gefinancierde rechtshulp.
Hoe zorgen we ervoor dat de kinderen zo min mogelijk worden belast met onze scheiding?
Een echtscheiding met kinderen maakt de situatie vaak nog lastiger dan het al is. Het is goed dat jullie je bewust zijn van het feit dat een scheiding een grote impact op kinderen heeft.
Om ervoor te zorgen dat er goede afspraken met betrekking tot de kinderen worden gemaakt, is een ouderschapsplan altijd verplicht.
Als ouders kun je ervoor zorgen dat de kinderen zo min mogelijk hinder van de scheiding ondervinden. Er is veel informatie te krijgen hoe je dit aanpakt en ook specialisten kunnen je hierbij helpen. Hier volgen enkele tips:
Met elkaar omgaan bij een echtscheiding met kinderen:
- Voorkom ruzies waar de kinderen bij zijn
- Ga respectvol met elkaar om
- Laat de kinderen geen partij kiezen
- Strooi niet onnodig met cadeaus en probeer de gekozen lijn in opvoeding voort te zetten
- Leg de schuld niet bij één van de ouders
- Maak onderscheid tussen feitelijkheden en gevoel en leg je mening niet als eenzijdige waarheid op
Deze en aanvullende informatie over scheiden kun je nalezen in onze gratis brochure “Alles over echtscheiding”.